Intervju i GD med Jens N Engelstad 04.04.2021
Skrevet av Asmund Hanslien, GD
INITIATIVTAKER: Jens N. Engelstad tok initiativet til Samarbeidsutvalget for fritidsboligforeninger på Skei-Austlid, og har siden jobbet mye med skattespørsmål. Han forstår at mange nå klager på retakseringen. Foto: Asmund Hanslien
Asmund Hanslien
Da hytteeierne klaget på avgiftsnivået, ville Jens Engelstad til bunns i lovverket. Det ble foranledningen til Samarbeidsutvalget for fritidsboligforeninger på Skei-Austlid. Nå handler det igjen om skatter og avgifter.
Den nye utskrivningen av eiendomsskatt i Gausdal skaper på ny engasjement. Den ville garantert blitt et tema i det årlige påskemøtet som samler hytteeierne på Skei. I år ble det på ny avlyst, som i fjor.
Men Jens Engelstad lover at han ikke har tenkt å slippe temaet. For det var avgifter og gebyrer som var foranledningen til at hytteeieren tok initiativet til å etablere Samarbeidsutvalget for fritidsboligforeninger på Skei-Austlid i 2011.
På Skeistua hørte han hytteeiere diskutere.
– Da får vi finne ut om de er lovlige eller ikke, tenkte Engelstad.
Siden har han vært engasjert i spørsmålene, om at avgiftene skal være rettferdige, og blant annet satt seg bedre inn i eiendomsskatten enn de fleste.
Forstår at det blir støy
Engelstad forstår at det blir støy når det nå er en ny runde med retaksering, der mange mener hyttene blir for høyt verdsatt.
– Bruker eierne litt tid, vil de fleste se at de har fått en økning på cirka 25 prosent i skattetaksten, som så skal ganges med promillen, riktignok med en lavere promille enn tidligere.
– Men det gjør at eiendomsskatten går ned…
– Ja, det er riktig i 2021, sammenlignet med 2019, men kun fordi promillen er 4,0 i 2021 og var 6,1 i 2019. Men dersom promillen økes til 5,0 etter stortingsvalget neste høst, vil fritidsboligeierne få høyere eiendomsskatt. Uansett viser alle statistikker og undersøkelser for perioden 2018 til 2020 at det ikke har vært noen økning i snittverdien for fritidsboliger på Skei-Austlid. Da er det ingen grunn til økning i skattetaksten i 2021.
Engelstad har heller ingen tro på at boligeierne i kommunen kommer bedre ut nå når Skatteetatens boligverdi skal legges til grunn.
– Eiendomsskatten vil kanskje gå ned i starten, men vi vet jo at taksten for boliger regelmessig øker med rundt 10 prosent per år. Det innebærer at selve eiendomsskatten vil gå opp for boligeiere i resten av 10-årsperioden, og også etter det, så lenge det takseres på samme måte som fra 2021. Så at eiendomsskatten for boligeiere vil bli redusert i årene framover, er meget usannsynlig for å si det mildt, bemerker Engelstad.
Vil ha klageorgan
Han savner et uavhengig klageorgan for både hytteeiere og boligeiere. Det brenner han for å gjøre noe med.
– Slik det er i dag, kan det ikke klages på forskriftene som kommunestyrene vedtar, for eksempel en forskrift som ligger til grunn for avgiftene vi betaler. Det kan kun klages på regnefeil i avgiftene, sier han, og viser blant annet til Forbrukerrådet som har gjort undersøkelser som viser tilfeller hvor det ikke er sammenheng mellom byggesaksgebyrer og hva som står i retningslinjene.
– Sivilombudsmannen har påpekt at det er en brist på innbyggernes rettssikkerhet i at det ikke finnes et uavhengig klageorgan. Vi spilte vår sak inn etter at Fylkesmannen hadde avvist å behandle vår klage. Sivilombudsmannen ville ikke prioritere saken, men bekrefter sitt syn på manglende uavhengig klageorgan.
Den tidligere banksjefen har ikke tenkt å gi seg med avslaget. ESA, overvåkingsorganet som har ansvar for å påse at EØS-avtalen blir gjennomført og etterlevd, er kontaktet, men det er foreløpig usikkert om det vil føre fram.
– For utlendinger som har hytte i Norge, kan praksisen uten et klageorgan stride mot rettighetene om fri kapitalflyt. Får vi medhold, kan det bli døråpneren til politisk forståelse for at noe må gjøres, sier Engelstad.
Vil være vaktbikkje
Uansett arbeider Samarbeidsutvalget videre med saker som opptar hytteeierne på Skei: Skiløyper, trafikksikkerhet, bredbåndsdekning og blant annet grønn mobilitet, bussruter som korresponderer med togankomster- og avganger fredag og søndag.
Og som Engelstad sier: Være vaktbikkja, for blant annet å følge opp kommunale planer og etterlevelse av konkrete rekkefølgebestemmelser i utbyggingsavtaler.
– Vi har tidligere påpekt at enkelte utbyggere ikke overholder kravene, noe som har betydning for mange når det som regel handler om fellesskapsløsninger.
– Og hvorfor skal utbyggere gis dispensasjon til å bygge tettere og høyere enn den allerede vedtatte reguleringsplanen tilsier, spør Engelstad.
Samarbeidsutvalget er også representert med en representant i Referansegruppen for revisjonen av kommunedelplanen for Skei, der hovedplan for vann- og avløp 2021–2030 inngår.
– Der vil vi blant annet være opptatt av at ønsket om en tettere bebyggelse må komme i nye felt, ikke i eksisterende. Der ble jo eierne forespeilet noe helt annet da de kjøpte, sier Engelstad, som også jobber for et enda bedre samarbeid med kommunen.
Dialogmøte
– Vi har hatt vårt første dialogmøte med formannskapet, sammen med hytteforeningene i Gausdal Vestfjell. Det var lovende, sier Jens Engelstad, som har et klart mål: At Skei, eller Skeikampen som han helst sier, blir et bedre sted å være med Samarbeidsutvalget.
– Vi har vedtektsfestet at vi skal bidra til en positiv utvikling på fjellet.
Eiendomsskatt i Gausdal Gausdal kommune har vedtatt å legge Skatteetatens boligverdi til grunn for utskriving av eiendomsskatt på boliger. Det er vedtatt og omtaksering av andre eiendommer, som fritidsboliger. Ved å senke promillesatsen har kommunen lovet og lavere nivå enn de neste årene, men mange har likevel klaget på grunn av den nye taksten på sin eiendom.
|